Soja to podstawowy składnik w diecie wegetariańskiej. Wokół niej narosło wiele mitów, warto zatem poznać jej faktyczne właściwości odżywcze oraz dowiedzieć się czegoś na temat jej wpływu na zdrowie. To warzywo strączkowe z pewnością może być korzystnym dla zdrowia składnikiem diety, istnieją jednak pewne wątpliwości co do tego, czy może ona całkowicie zastąpić mięso. Pierwsze badania nad soją przeprowadzone zostały stosunkowo późno, bo dopiero na początku lat 70-tych XX wieku. Udało się wtedy udowodnić, że soja skutecznie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, może też chronić przed negatywnymi skutkami spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów. Soja ma również korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, pozwala regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiega zaparciom. Soja może działać podobnie jak środki hormonalne podawane kobietom w okresie menopauzy. Jest to warzywo zawierające sporo estrogenów, stąd też ich korzystny wpływ na samopoczucie pań w pewnym okresie życia. Istnieją również przypuszczenia, że soja może działać niczym naturalna pigułka antykoncepcyjna i ograniczać płodność w przypadku młodszych kobiet. Należy jednak uważać, gdyż nadmiar estrogenów może być przyczyną raka sutka lub macicy.