Planując zmiany dietetyczne powinniśmy zapoznać się z podstawowymi zasadami. Dobrym źródłem informacji są wytyczne organizacji zajmujących się zdrowiem. Dzięki temu pozyskamy najnowsze normy i zalecenia. Dowiemy się w ten sposób jak zdrowo się odżywiać. Będzie to znacznym ułatwieniem w trakcie planowania poszczególnych posiłków. Należy jednak dochodzić do całej sprawy rozsądnie. Z tego powodu musimy rozpocząć od określenia ogólnej kaloryki. Determinuje ją nasze dzienne zapotrzebowanie. Zależy to oczywiście od aktualnej wagi oraz ilości ruchu w trakcie dnia. Z tego powodu należy dokonać szczegółowych pomiarów i dokładnie określić jaką aktywność fizyczną przewidujemy. Dopiero wtedy będziemy w stanie oszacować ile kalorii spalamy w trakcie wysiłku. Pozwoli na to precyzyjnie wyliczyć zapotrzebowanie. Będzie ono bazą do kolejnych podziałów. Dysponując tą wartością możemy stwierdzić jak będą kształtować się dawki poszczególnych makroskładników. Należy stosować się do proporcji zalecanych dla większości osób. W przypadku braku dodatkowych dolegliwości nie musimy ich modyfikować. Oczywiście dopuszczalne jest zwiększanie podaży białka oraz tłuszczy. Jednak warto dostosowywać to indywidualnie w zależności od tego jak reaguje organizm. Powinna być to dla nas najważniejsza wytyczna. Obserwacja przebiegu poszczególnych procesów oraz ewentualnych pojawiających się dolegliwości da nam wiele cennych informacji. Na tej podstawie ustalimy jak powinna kształtować się nasza dieta, aby zapewniać nam jak najlepsze warunki. W dalszej kolejności niezbędne jest wyliczenie witamin i minerałów. Znajdziemy je niemal w każdym produkcie. Jednak pod względem zawartości występują ogromne różnice. Z tego powodu warto zachować różnorodność w kwestii pokarmu. W ten sposób skutecznie wyrównać ewentualne odchylenia i uzupełnimy braki, które mogą się pojawiać. Oczywiście analizie powinniśmy poddawać cały tydzień. Dopasowanie dawek w trakcie jednego dnia jest niemal niemożliwe. Z tego powodu warto zaplanować jadłospis z wyprzedzeniem.