Prawidłowo ułożony jadłospis powinien być dopasowany do indywidualnych potrzeb danej osoby. Tylko wtedy będzie zawierał wszystkie składniki w odpowiednich ilościach,. Dieta daje nam możliwość wprowadzania wielu zmian do funkcjonowania całego organizmu. Jest głównym narzędziem wykorzystywanym przy zmianie wagi. Jednak cały proces powinien przebiegać w odpowiedni sposób. Wiele osób nie wie jak jeść żeby schudnąć. Podstawą jest zapewnienie deficytu kalorycznego. Oznacza to, że podaż musi być mniejsza niż dzienne zapotrzebowanie. Jednak równocześnie różnica ta nie może być zbyt duża. Cały proces utraty wagi ma być stopniowy i łagodny dla organizmu. Z tego powodu przyjmuje się, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zmniejszanie wartościowości jadłospisu o około sto kalorii tygodniowo. Da nam to zauważalne efekty, a równocześnie nie stanie się zbyt dużym obciążeniem. Należy jednak odpowiednio obliczyć przemianę materii. To od tego zależeć będzie ogólna kaloryka. Na uwadze musimy mieć indywidualne cechy organizmu. Z tego powodu konieczne jest uwzględnienie aktualnej wagi, wzrostu, wieku, trybu życia oraz dodatkowej aktywności w trakcie dnia. Dopiero wtedy uzyskamy liczbę, na której możemy polegać. Wszystkie wprowadzane modyfikacje powinny być liczone dopiero od niej. Równocześnie musimy pamiętać o konieczności aktualizowania zapotrzebowania wraz z utratą wagi. Warto robić to przed ułożeniem kolejnego jadłospisu. Nasza rozpiska powinna obejmować cały tydzień. Mamy wtedy odpowiednio dużo czasu, aby wyrównać odchylenia między poszczególnymi wartościami. Ogromną rolę odgrywa to w przypadku witamin i minerałów. Są to bardzo różnorodne związki. Z tego powodu wymagają od nas sięgania po wielu gatunków warzyw i owoców. Dopiero w dłuższej perspektywie jesteśmy w stanie prawidłowo dopasować do siebie poszczególne wartości. Należy również pamiętać o uwzględnieniu optymalnych dawek makroskładników. W naszej diecie nie może brakować białek oraz tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów.