W czasach kiedy zakupy to przyjemność i wszystko a nawet więcej dostępne jest codziennie na sklepowych półkach rzadko kto myśli nad tym aby zrobić coś samemu. Niektóre dodatki można zrobić samemu, nie przepłacając w sklepie, jednak nie każdemu się chce. W kuchni panuje takie przekonanie, że to co jest zrobione samemu smakuje o wiele lepiej, przede wszystkim wiemy co jemy i bez konserwantów. Jeżeli ktoś nie chce spędzać godzin w kuchni lub po prostu tego nie lubi, warto zacząć od prostych dodatków jakimi są wszelkiego rodzaju sosy i marynaty. Takie przepisy są szybkie i bardzo łatwe do wykonania i zazwyczaj to wykonania ich produkty posiadamy zawsze w domu. Własnej roboty majonez, salsa, sos czosnkowy, do makaronów czy marynata do mięć nie może być porównywany do takich ze sklepowych półek. Takie dodatki można wykorzystać przy każdym daniu na różne okazje i zawsze świetnie smakuje, a także można się pochwalić gościom własnoręcznym wykonaniem. Z podstawowych składników można wyczarować coś bardzo smacznego, najlepiej wychodzą przepisy na własny gust, a nie te które się odwzorowuje. Sosy własnego wykonania mają ogromną zaletę jaką jest to, że wykonywane są zawsze ze świeżych produktów bez dodatku ‘ulepszaczy’. Szybki do wykonania w niespodziewanych sytuacjach mogą okazać się ostatnią deską ratunku. Takie dodatki są rewelacyjne pod każdym względem i mogą być zachętom do eksperymentów kulinarnych dla sceptycznie nastawionych do tego tematu. Każdy powinien spróbować, a na pewno nie chętnie będzie później sięgał na półki sklepowe po sosy.

urzadzajmy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here