Jabłka są w kuchnie powszechnie używane i znane od dawna. Jest wiele odmian tych owoców i mają one różne zastosowania. Jabłka można spożywać w formie podstawowej prosto z drzewa, czy zakupione w sklepie. Owoce też można przetworzyć na dżemy, konfitury, czy soki. Dodatkowo też można jabłkami posmarować naleśniki, czy placki np. popularny jabłecznik. Jabłka można łatwo przechowywać ,tak aby były dostępne też w ciągu roku, a nie tylko w sezonie. Tak jak już wspomniano odmian jabłek jest bardzo wiele. Są różne odmiany zarówno czerwonych jak i zielonych. W zależności od tego jaki rodzaj jabłka mamy, taki jest ich smak. Jabłka w stanie surowym, można też spokojnie przechowywać w kuchni do około tygodnia, tak żeby nie zaczęło się psuć i gnić. Sok z jabłek jest bardzo zdrowy i orzeźwiający w upalne dni, szczególnie z jabłek zerwanych z naszych sadów. Jabłka są bardzo zdrowe, zawierają w sobie wiele potrzebnych witamin, dlatego warto je podawać też dzieciom. Jabłka w zależności od tego co się lubi, można jeść ze skórką, lub bez. Jabłka można też mieszać, z różnymi innymi owocami i w ten sposób, można sobie zrobić dżemy, czy konfitury wieloowocowe. W zależności od wyboru gatunku będziemy mieć dżemy słodkie, kwaśne, lub słodko-kwaśne. To jaki dżem chcemy uzyskać, zależy od nas jakie jabłko wybierzemy. Dodatkowo też jabłko może służyć, nie tylko do wyrobów dżemu, czy soków, ale też możesz go użyć jako dodatku do mięsa, dzięki temu potrawa, będzie miała kwaśniejszy smak.