Dynia jest warzywem, które posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Ta smaczna roślina jest bogata w witaminy i minerały. Spożywanie dyni jest polecane szczególnie mężczyznom, ze względu na dużą zawartość cynku.
Dynia jest warzywem bardzo smacznym, ale i zdrowym. Od wieków doceniano ją nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej.
Dynia – właściwości odżywcze i zdrowotne.
Dynia ma niewiele kalorii, jest smaczna i łatwo z niej wyczarować pyszne potrawy. To nie jedyne jej zalety. Posiada różnorodne właściwości lecznicze. Jest bogata w beta- karoten, pomarańczowy barwnik, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, może więc hamować rozwój niektórych nowotworów. Beta-karoten jest również substancją obniżającą poziom złego cholesterolu. Zmniejsza więc ryzyko odkładania w tętnicach złogów cholesterolowych, a co za tym idzie ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wspiera również właściwe funkcjonowanie narządu wzroku, ponieważ jest przekształcany w witaminę A, której rola w prawidłowym widzeniu jest znana od wielu lat.
Pestki dyni odgrywają znaczną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Polecane są jako lek na pasożyty, dzięki substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona.
Niedawno udowodniono również pozytywny wpływ dyni na problemy z prostatą.
Dynia może być pomocna w procesie odchudzania. Ma bardzo mało kalorii, 100 g to jedyne 26 kcal, można więc jeść ją do woli. Jest warzywem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu spożywczym. Nadaje się na ciasto, sok, leczo, można z niej zrobić smaczne placuszki i wiele innych niskokalorycznych potraw. Ma właściwości odkwaszające organizm, a to właśnie zakwaszenie najczęściej jest przyczyną problemów z otyłością. Zakwaszenie spowalnia procesy przemiany materii i utrudnia utratę zbędnych kilogramów.
Dynia jest warzywem, które korzystnie wpływa na organizm człowieka, zawiera wiele witamin i substancji wspomagających prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego, narządu wzroku, może pomóc też w odchudzaniu.