Zależy od tego gdzie pracujemy, w jakim miejscu, czy jest to restauracja, hotelowy bar czy pub. Są miejsca lepsze i gorsze. Na co warto zwrócić uwagę chcąc zostać kelnerem? Kelnerami często są młodzi ludzie, głównie studenci, którzy chcą sobie dorobić, a jest to związane ze specyfiką tego zawodu. Długie godziny otwarcia i praca w weekendy pozwala na wyrobienie sporej liczby godzin przez studentów nie opuszczając przy tym zbyt wielu zajęć na uczelni. Ważny jest aspekt finansowy. Jaką otrzymamy stawkę podstawową, gwarantowaną, ale także sposób rozliczania napiwków – czy wszystko co zbierzemy na swoim rejonie jest nasze czy tylko jakiś procent, a może dzielimy się po równo z pozostałymi pracownikami? Napiwki to często temat kontrowersyjny, ponieważ klienci często dają napiwki w zależności od czy są zadowoleni czy nie z obsługi, a co za tym idzie doceniają bezpośrednio naszą pracę dobrze by było, aby trafiały w całości do nas, w końcu to my na nie zapracowaliśmy. Ważnym aspektem też jest sam porządek w lokalu, idąc na rozmowę kwalifikacyjną warto na to zwrócić uwagę. Czy później wykonując swoją pracę będzie w stanie swobodnie lawirować między stolikami z pełną tacą czy będziemy musieli się przeciskać. Jest to szczególnie istotne podczas naszych początków w pracy, bo w tego typu pracy raczej nie dostaniemy okresu ochronnego. Trzeba też być przygotowanym na cały dzień na nogach i niemiłe uwagi klientów – oni też mogą mieć gorszy dzień i przez przypadek to nam może się dostać rykoszetem, ważne byśmy nie brali tego do siebie.

filtrbiznesu.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here