Dieta a choroby nowotworowe

Drobne błędy żywieniowe mogą poważnie odbić się na naszym zdrowiu, a nieprawidłowa dieta zwiększa znacznie ryzyko wystąpienia wielu chorób. To, co pojawia się na naszych stołach, może również wpłynąć na to, w jakim stopniu będziemy narażeni na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Co warto wiedzieć na temat diety mogącej chronić przed tak poważnym problemem, jakim są choroby nowotworowe? Zdrowa dieta to przede wszystkim taki sposób odżywiania, który pozwala zachować odpowiednią masę ciała. Wiadomo już, że otyłość i nadwaga mogą znacznie sprzyjać niektórym odmianom raka. W diecie, której celem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej, bardzo ważne miejsce zajmują świeże owoce i warzywa. Najzdrowsze są wtedy, gdy zjada się je na surowo. Doskonałymi składnikami takiej diety są ryby, a w szczególności – świeże ryby morskie. Pieczone lub gotowane mogą znacznie wzmocnić odporność organizmu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Niewskazanymi składnikami diety, w szczególności u kobiet w okresie menopauzy, są tłuszcze utwardzone, znajdujące się m. in. w margarynie oraz w słodyczach. Zawarte w nich związki mogą u kobiet znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, na którą to chorobę najbardziej narażone są kobiety po menopauzie, które nie zdecydowały się na skorzystanie z hormonalnej terapii zastępczej.

dbamofigure.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here